woensdag 23 november 2011

6 Reasons why tablets are ready for the classroom

http://mashable.com/2011/05/16/tablets-education/

Dit artikel gaat over het gebruik van innovatieve digitale educatieve tools. Specifiek dan over het gebruik van tablets in de klas.

Voordelen:

· Een beter geïntegreerde leer ervaring: Via tablets kunnen studenten verschillende afbeeldingen, filmpjes en muziek gebruiken terwijl men over een bepaald onderwerp leert.

· Studenten kunnen ook tekst markeren, notities bijvoegen en een woordenboek raadplegen.

· De tablets zijn dun, minder zwaar en hun batterijen gaan veel langer mee in vergelijking met netbooks en laptops.

· Via het programma tegrity kan je indien je iets niet hebt gehoord, het snel herbeluisteren.

· Tablets hebben duizende educatieve apps beschikbaar en ze zijn volledig compatibel met online leerplatformen.

· Met tablets kan je makkelijk overal op de campus werken omdat ze makkelijk online blijven en goed draagbaar zijn.

· Meer en meer bedrijven beginnen zich op de tablets te storten waardoor in de toekomst de prijs betaalbaar moet zijn voor studenten, ook zijn er al vele tablets gebaseerd op de opensoftware van google; Android OS.

· Tablets zijn milieu vriendelijk, bedenk hoeveel papier en inkt er worden gespaard indien alle handboeken digitaal worden geraadpleegd via tablets.

Nadelen:

· Momenteel zijn de kosten nog redelijk hoog voor tablets

· Hoe zit het met de kosten voor licenties van online handboeken?

· Momenteel hebben tablets een grote tekortkoming, hun gelimiteerde multitasking.

Conclusie:

Het gebruik van tablets zou men zeker moeten proberen toepassen in scholen. Vooral voor de innoverende educatieve leermogelijkheden dat het met zich meebrengt, maar ook omdat we nieuwe technologieën moeten durven gebruiken en hiermee zelfs het milieu kunnen helpen.

2 opmerkingen:

 1. Als enthousiast tabletgebruiker kan ik me volledig bij dit bericht aansluiten. De gebruiksvriendelijkheid ervan, de duur dat de batterij meegaat, de stabiliteit van de software (ik kan enkel spreken van iPad) zijn enorme troeven.

  Op dit moment zie ik echter nog 3 grote nadelen:

  - iets heel simpels, maar de tikmogelijkheden op het toetsenbord en tekstmanipulatiemogelijkheden zijn nog niet optimaal (toch niet op mijn type)

  - het ontbreken van toegang tot bestanden via een Verkenner zoals op andere pc's beperkt de gebruiksmogelijkheden op het vlak van bestanden bewaren, uitwisselen en gebruiken op diverse platformen

  - het gebruik van "office-programma's" (tekstverwerkers, spreadsheets, presentatieprogramma's) is momenteel nog vrij beperkt wat toch een handicap is voor gebruik in een schoolomgeving.

  Maar ik ben er dus wel van overtuigd dat het gebruik van dit type pc, zeker in de toekomst, erg interessant kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tijdens je betoog ontbreekt naar mijn mening en belangrijk element. Recente studies tonen aan dat het nemen van notities met een PC in plaats van pen/papier leidt tot een minder grondige cognitieve verwerking, een lagere kwaliteit van leren en een minder sterke geheugenopslag van de informatie.
  Ik verwijs hiervoor naar mijn bijdrage op deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen