zondag 6 november 2011

Verdwijnt het handboek?

Het is af en toe nuttig om een duidelijke stelling in te nemen om daardoor een genuanceerdere opvatting te hebben. Hieronder een link naar een artikel uit Klasse.

http://www.klasse.be/leraren/archief/14623

2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt mij inderdaad wel handig naar de toekomst toe dat studenten/leerlingen niet met zoveel cursussen moeten sleuren. Vanuit ergonomische hoek is dit zeker een positieve evolutie. Toch denk ik echter dat heel wat studenten de cursussen wel nog zullen afdrukken omdat het voor velen makkelijker is om te studeren op papieren. Maar enkel naar de lessen toe vind ik het een goed initiatief, wanneer je je tablet bij hebt, heb je eigenlijk alles mee om de hele dag te volgen.

    Toch denk ik dat we hier ook kritisch moeten kijken.Is dit niet slechter voor de ogen? Sneller vermoeid?Het lijkt mij verder toch ook een vrij dure aankoop?Wat als er beschadiging optreedt? Of wanneer het gestolen wordt? Of technische problemen? Dit lijken mij toch ook problemen die mogelijk in de toekomst kunnen optreden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aansluitend bij bovenstaande reactie nog even dit: uitgeverij De Boeck heeft onlangs de website ‘Historische Atlas’ (http://www.historischeatlas.be) gelanceerd. Je vindt hier een uitgebreide tijdbalk met vele mogelijkheden om door te klikken naar kaarten, afbeeldingen en achtergrondinformatie. Deze site zou dus een vervanging kunnen zijn van de historische atlas die leerlingen anders met zich meezeulen. En zo bestaan er nog vele alternatieven voor de bestaande papieren naslagwerken, denk ondermeer maar aan woordenboeken.

    Het lijkt me dus inderdaad dat er vele alternatieven voor het papieren boek bestaan, maar ook ik stel me nog de vraag of deze al voldoende zijn aangepast aan de leerlingen / studenten. Zo lijkt de site van uiteverij De Boeck mij zeer geschikt om op een smartbord te gebruiken tijdens de lessen geschiedenis, maar om er een examen mee op te lossen, lijkt het mij bijvoorbeeld al heel wat minder praktisch.

    BeantwoordenVerwijderen