donderdag 6 maart 2014

Online Onderwijs voor Rwanda


Facebook heeft besloten om collaboratief onderwijs voor Rwanda op het internet aan te bieden. Deze nieuwe dienst heet SocialEDU. Hierbij worden cursussen en lessen vanuit grote universiteiten zoals Harvard en MIT aan studenten in Rwanda aangeboden. Zowel Nokia, Airtel, en de Rwandese overheid zijn met het project betrokken en leveren elk hun belangrijk deel om dit project te doen slagen. Het eindproduct van deze onderwijskans zal een applicatie zijn die gemaakt is door en geintegreerd is met Facebook. Dit betekent dat de studenten eerst bij Facebook moeten inloggen om deel te kunnen nemen aan het onderwijs en de aangeboden cursussen. Vanuit Facebook is er verder sprake over meer soortgelijke projecten in andere landen en dat Rwanda het test-land is.

Enerzijds is dit baanbrekend initiatief een grote winst voor zowel de overheid van Rwanda en ook voor de leergierige studenten van dit land. Dit project brengt een nieuwe hoop voor ontwikkelingslanden, die weinig middelen hebben om hun bevolking onderwijs aan te bieden en hun vertrouwd te maken met de technologie van morgen. Anderzijds monopoliseerd Facebook zo het eenvoudig toegankelijk onderwijs in Rwanda, en oefenen zij hiermee enorme macht uit. Het verplichten van de leerlingen en studenten om Facebook te hebben is eveneens immoreel. Hierdoor is er een soort gijzeling, waarbij aleen onderwijs wordt gegeven bij het gebruiken van de diensten van Facebook.



Bronnen

Brandon, Russell. "Facebook will use Nokia phones to bring online classes to Rwanda". The Verge. 24 Feb. 2014. Web. 4 Feb. 2014. <http://www.theverge.com/2014/2/24/5441948/facebook-will-use-nokia-phones-to-bring-online-classes-to-rwanda>

1 opmerking:

  1. Erg interessant!

    Tijdens mijn stage in de DR Congo, heb ik gemerkt dat daar een enorm potentieel aan intelligentie verloren gaat. Er was dan ook veel vraag naar educatie via het internet.

    Of Facebook dit moet aanbieden, is inderdaad maar de vraag, maar laten we in de eerste plaats positief zijn.

    BeantwoordenVerwijderen