zondag 10 maart 2013

Cloud Computing in het onderwijs


Jullie hebben alvast allemaal wel eens gehoord van Cloud Computing. Het is een soort van virtuele wereld waarbij er software, hardware, gegevens beschikbaar wordt gesteld via het internet. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen gebruik maakt van Cloud Computing. Je hoeft je mails maar dagelijks te checken en je maakt al gebruik van de virtuele wereld. Hieronder zie je een afbeelding die ik gevonden heb op Wikipedia. Het is een soort van wolk die alle virtuele en digitale applicaties, programma's, bestanden, netwerken beheerst en waarvan we zelf als gebruiker persoonlijk gebruik van kunnen maken.


Wat biedt Cloud Computing het onderwijs nu aan? Heel veel! Smartschool is een schoolvoorbeeld van Cloud Computing. Verschillende diensten worden aangeboden in een digitaal leerplatform. Denk maar aan het leerlingvolgsysteem, leerlingadministratie, personeelsadministratie. Allemaal worden ze online beheerd zonder extra onderhoudskosten, kosten met betrekking tot infrastructuur enz.

De school maakt dus gebruik van de dienstverlening doordat de leverancier (software, hardware,...) zich verbindt met de server. De school gaat zich minder zorgen maken om de techniek en toch meer profijt kunnen halen uit de beschikbare mogelijkheden.

Dit is een interessant artikel dat alle voor- en nadelen uiteenzet. De grootste bekommernis is natuurlijk de controle en betrouwbaarheid. Wat doe je als je platform niet meer werkt? Je meldt online je probleem en wacht dan gewoon verder af of er gevolg aan wordt gegeven. Je probleem kan natuurlijk onmiddellijk worden opgelost, maar de keerzijde is ook mogelijk. Dit is misschien een punt waaraan kan worden gewerkt om de betrouwbaarheid en veiligheid zoveel mogelijk te kunnen garanderen in de cloud.

Tegenwoordig is Cloud Computing een wereldwijd begrip en ik ben ervan overtuigd dat dit zeker en vast nog voor meer voordelen zal zorgen in de toekomst. De stap naar de virtuele wereld is gemaakt en nu komt het erop aan om steeds beter te worden en te blijven groeien!


Tenslotte verwijs ik naar een interessant filmpje via YouTube.

1 opmerking:

  1. Ik vind Cloud- computing ook een zeer handig gegeven binnen de onderwijscontext. Diverse informatie kunnen hierbij geïntegreerd worden via 1 medium: het internet. De tijden van het bord met krijt zijn voorbij. Vandaag dient bijna alles te verlopen via het internet, van communicatie tot informatie. Deze gang van zaken bieden tal van voordelen, zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen. Door de hoge mate aan flexibiliteit en toegankelijkheid kan het onderwijs onder invloed van de maatschappelijke veranderingen verbeteren. De mediatisering van de samenleving is er nu eenmaal, nu is het de taak van het onderwijs om daar zo goed mogelijk op in te spelen en er gebruik van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen