maandag 18 maart 2013

Scholen werken rond gevaren internet

Scholen werken rond gevaren internet

Zo een vijfhonderd eerstejaars studenten van vijf secundaire scholen uit Sint-Truiden hebben tijdens de lesuren workshops gekregen rond misbruik en gebruik van internet. Deze workshops werden georganiseerd door het Jongeren Adviescentrum (JAC) en de centra voor Alcohol en andere Drugproblemen (CAD).

Een eerste thema dat in de workshops werd behandeld ging over de gevaren van profielsites en internet. Belangrijk was de leerlingen te laten inzien waar de gevaren schuilen en  wat ze op internet zetten een risico kan vormen. Allerhande risico's werden overlopen en via discussiemomenten konden ook leerlingen aan elkaar tips meegeven.

Een tweede thema dat werd behandeld  tijdens de workshops was 'games'. Er werd gepraat met de leerlingen wat hun ervaring is met het spelen van computerspelletjes. De leerlingen konden dan meedelen hoeveel uur ze per dag ze achter de computer zitten en hoeveel ze uitgeven aan computerspelletjes. Hierbij werden de leerlingen onder andere bewust gemaakt van de gevaren van deze games.

Naast de workshops werd er ook een spel (Vlindernet van de vzw Zinloos geweld) gespeeld omtrent cyberpesten. Tijdens dit spel is het de bedoeling aan de hand van situatie -en gevoelskaarten na te denken over de problematiek en het gevoel dat men ervaart bij cyberpesten. De leerlingen konden vervolgens hun meningen uitwisselen.



Pro: Ik ben voor zulke initiatieven en ik vind dat in elke school zulke workshops moeten gegeven worden.
Er moet aan de leerlingen dringend eens duidelijk gemaakt worden welke gevaren het internet met zich meebrengt en dat niet zomaar alles op internet kan gezet worden. Ik denk hierbij onmiddellijk aan de foto's van de jonge meisjes die op facebookpagina's werden gezet en waarbij ze als hoertjes bestempeld werden. Tijdens zulke workshops zullen ze dan onder andere gewaarschuwd worden voor zulke zaken.

Contra: Deze workshops en het spel zijn misschien meer gericht op de assertieve leerlingen. De stille en onzekere leerlingen gaan hopen dat de workshops en het spel zo rap mogelijk voorbij zijn aangezien het voornamelijk gebaseerd is op dialogen voeren, gedachten uitwisselen, meningen geven,... .

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121002_00319538









7 opmerkingen:

  1. Ik ben ook zeker voorstander van dergelijke initiatieven. Zelf heb ik een broer van 12 en het is duidelijk dat "internet" en "gevaren" nog niet gekoppeld worden. In deze maatschappij komen niet enkel adolescenten en volwassenen in aanraking met internet, maar ook voor (kleine) kinderen en de jeugd is het een dagelijkse bezigheid. Ze zijn nog niet voldoende vertrouwd met de gevolgen van onvoldoende privacy-beleid en ik vind het belangrijk dat hier meer aandacht aan besteed wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eveneens sluit ik mij aan bij de voorstander van het organiseren van workshops omtrent veilig internet. Gedurende mijn stage heb ik zelf een les aan het 5de jaar verzorging dienen te geven. In deze les werden elementen aan gehaald als verwijzen naar bronnen en dergelijke. Uit de reacties van de leerlingen werd het me duidelijk dat ze niet stilstaan bij welke informatie ze gebruiken van internet maar eveneens welke informatie zij zelf geven via sociale netwerksites. Vaak staan deze leerlingen er niet bij stil dat dit er voor eeuwig kan opstaan. Elke school zou zo een workshop dienen te organiseren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik ben volledig akkoord met zulke initiatieven. Ikzelf werk als kinesitherapeut veel samen met jongeren in sportclubs en enkele van heb heb ik ook op mijn sociale netwerksite als vriend (cfr. facebook, zij het dan dat ik mijn profiel ontzettend goed afscherm voor praktisch iedereen. Dit deed ik al sinds ik voor het eerst facebook aanmaakte, ondertussen al zo'n vier jaar geleden. Op dat moment was ik mij reeds bewust over de gevaren van het internet en dan zeker de sociale netwerksites. Deze jongeren zijn echter tussen de 13 en 19 jaar oud en hebben net zoals ik vaak hun facebookprofiel een drietal jaar geleden aangemaakt. Dit is een normaal gevolg van de snelle vooruitgang in technologie en de evolutie binnen het maatschappelijk denken.
    Een probleem is echter dat het verschil in psychosociaal denken en de ontwikkeling ervan erg groot is tussen pakweg 14 en 20 jarigen. Dit merk ik ook wanneer hun profielen bekijk. Alles wordt gedeeld en niemand wordt gespaard zonder dat zij enig besef hebben van de impact dat dit kan hebben. Dit gaven ook Inge Boon en Linde Bartholomees eerder al aan. Ik ben dan ook een groot voorstander van dit soort initiatieven ter bewustmaking van de gevaren van het internet. Wanneer ouders reageren op de gevaren van het internet worden ze vaak als 'oude zakken' of 'klassiek' afgeschilderd. De school biedt in mijn ogen een goed alternatief en mag zijn lessen zelfs verder uitbreiden naar de ouders toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook ik ben voorstander van zo'n initiatieven.

    Kinderen/pubers weten jammer genoeg niet wie aan hun informatie kan komen en dat maakt het des te gevaarlijker voor hen.

    Hier een link naar een artikel "Eerste hulp bij tienertweets" : http://mijnkindonline.nl/advies/eerste-hulp-bij-tienertweets.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is een zeer goed initiatief. Jongeren beseffen jammer genoeg niet voldoende dat eens een foto, filmpje of tekst op internet staan het een eigen leven kan gaan leiden.

    Ik vond over dit thema nog een website: http://www.ikbeslis.be. Je kan daar alles terugvinden over privacy op school, internet, sociale netwerken, etc. Je moet wel eerst een keuze maken: voor kinderen, voor jongeren, voor ouders, voor het onderwijs. De uitleg wordt aangepast aan de gekozen doelgroep.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook hier nog een link afkomstig van de site van de Europese Unie. Ze organiseren namelijk een programma "Veiliger internet programa" van 2009 tot 2013 om kinderporno, kinderlokken en pesten via internet te bestrijden.
    De link : http://www.europa-nu.nl/id/vhtkdnh6xvzt/veiliger_internet_programma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit is zeker een goed initiatief. Tegenwoordig krijgen kinderen al van jongs af aan een laptop in hun handen geschoven terwijl ze er totaal geen idee hebben wat er nog achter internet schuilt.Eens op het internet altijd op het internet en dit beseffen de meeste niet dus zo een initiatief zou door de minister van onderwijs in alle scholen moeten geïntroduceerd worden.Misschien ook nog aanhalen en dit is mijn bevinding dat pesten via internet zeker moet worden aangehaald want dit gebeurt alsmaar meer en meer.

    BeantwoordenVerwijderen