woensdag 10 april 2013

Website gespot: De Surfsleutel


Ik was op zoek naar artikel over ICT in het onderwijs en kwam uit op dit zeer interessant artikel. Het is geplaatst door André Manssen op 25 april 2011

Samenvatting:
De Surfsleutel is “een internetomgeving voor de jeugd boordevol websites voor de leukste spreekbeurten of werkstukken, spelletjes, ideeën voor kinderfeestjes, filmpjes en prijsvragen…. “… De Surfsleutel biedt niet alleen een speel-, maar ook een leeromgeving voor thuis en op school…” Men kan er vrij gebruik van maken overal (via internetverbinding) en het is bestemd voor kinderen tot ±14 jaar. Alles is ingedeeld in leeftijdscategorieën en per onderwerp wat het gemakkelijk maakt voor jonge kinderen. Het kost niets en wordt bijgestaan door verschillende sponsors. “Door zelf een kinderwebsite te laten ontwerpen en deze in De Surfsleutel te laten plaatsen maken maatschappelijk betrokken instellingen en bedrijven de Surfsleutel mede mogelijk.” Voorbeelden hiervan zijn Suzuki, Zapp Kids en Veilig Verkeer Nederland.
De Surfsleutel maakt onderdeel uit van het World Child Web.


Extra referenties:

Eigen reflectie:
Er zijn een aantal voor- en nadelen te ondervinden aan De Surfsleutel.

Voordelen:
- Veilige kindvriendelijke en educatieve speelplaats voor jonge kinderen
- Leerkrachten kunnen de kinderen helpen om al van jongs af aan veilig om te gaan met het internet wat een grote hulp kan zijn voor later ICT in het onderwijs
- De leerkracht kan het platform gebruiken voor lessen op school via filmpjes in een gecontroleerde omgeving
- Ze kunnen spelen en leren op één site dus het kan recreatief gebruikt worden alsook voor school
- De kinderen kunnen er snel mee omgaan door

Nadelen:
- Kinderen zitten al van heel jonge leeftijd op het internet en achter de computer
- Worden door de sponsors reeds blootgesteld aan reclame op het internet
- Kunnen door vroege kennismaking met het internet verder surfen en op jonge leeftijd uitkomen op verkeerde sites
- Deelname aan wedstrijden die de website aanbeidt waar de kinderen nog te jong voor zijn

Ik vind het een goede manier om kinderen veilig te leren omgaan met leren en spelen op het internet en algemeen het internetgebruik. Het kan gebruikt worden in het onderwijs maar ook thuis om zelfstandig te leren. Wat ik zelf minder goed vind is dat de kans bestaat dat kinderen sneller geneigd gaan zijn om achter hun computer te zitten en minder de neiging zijn om buiten te spelen en actief te spelen. Toch blijft het interessant om De Surfsleutel in het onderwijs aan bod te laten komen door het opkomende ICT gebruik in de scholen.

Wat is jullie mening over De Surfsleutel?

4 opmerkingen:

 1. Naar mijn mening gebruiken jonge kinderen de computer en het internet sowieso. Ik denk niet dat het al dan niet aanwezig zijn van De Surfsleutel daar iets aan veranderd. Aangezien in deze tijden bijna alle kinderen al vanaf heel jonge leeftijd met computer is aanraking komen, lijkt het mij inderdaad een goed idee om een veilige omgeving te creëren. In een veilige omgeving kunnen kinderen veel leren,zoals je zelf al schreef. Als De Surfsleutel in de school gebruikt wordt, is er controle van de leerkracht. De kans om aan verkeerde wedstrijden deel te nemen lijkt me dan toch te verminderen? Mij lijkt het dat ook thuis controle van de ouders nodig is terwijl de kinderen met De Surfsleutel bezig zijn, op die manier leren de kinderen verantwoord met internet omgaan en als er toch iets zou misgaan, dan kunnen de ouders (of de leerkracht) ingrijpen. Jong geleerd is oud (correct) gedaan.

  De aanraking met reclame vind ik ook negatief. Maar misschien kunnen de kinderen dan ook verantwoord met reclame leren omgaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, kinderen zitten sowieso op het internet en daarom is de Surfsleutel een goed concept. Maar dan zoals gezegd onder toezicht van een volwassene voor voldoende controle onder andere voor het omgaan met reclame. De leerkrachten moeten dan ook aandacht besteden aan het veilige gebruik hiervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel leuk dat er een eigen browser geïnstalleerd kan worden. Als ouder/leerkracht kan je dan gemakkelijk enkel deze sites inschakelen die jij aanvaardbaar vindt voor de kinderen. Voor de rest sluit ik me zeker aan bij de eerder gegeven reacties en bedenkingen.
  Ik zie trouwens geen nadeel in het vroeg werken met computer en internet. Wel ben ik van mening dat dit niet de belangrijkste hobby mag zijn van kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben niet zo voor dit concept. Zoals je zelf bij je negatieve punten aanhaalt, is er toch een zeker risico verbonden aan het project. Als je zegt dat deze internetomgeving bestemd is voor kinderen TOT +- 14 jaar stel ik mij hier toch enkele vragen bij.

  Ik ben er helemaal mee akkoord dat leerlingen gebruik mogen en moeten maken van computers in de klas, maar ik zou dan niet opteren voor het internet. Ik zou dan eerder de leerkracht (of school in het algemeen) een bepaald programma laten downloaden zodat de leerlingen hiermee kunnen werken. Daardoor worden ze ook niet blootgesteld aan de gevaren van het internet en weet je 100% zeker wat de leerlingen zullen zien in de lessen. Ze hebben het internet hiervoor dus zelfs niet nodig. Want kinderen van 14 hebben misschien wel al besef van foute informatie die ze verwerven op het web, maar kinderen van 7 à 8 jaar hebben dit zeker nog niet.

  Daarnaast is dit inderdaad ook een goedkope manier om reclame te maken bij kleine kinderen. Een van de sponsors hoeft maar reclame te maken voor speelgoed bij de cornflakes of de 7-jarige staat alweer te springen om dit te hebben. Ik kan mij niet inbeelden dat de ouders van deze leeftijdsgroep staan te springen om al deze reclame op hun kinderen los te laten. En zoals eerder vermeld: dit is nog 'propere' reclame.

  Ik ben dus ook van mening dat dit internet op zo een jonge leeftijd zeker geen must is bij deze categorie van kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen