dinsdag 30 april 2013

Is draadloze technologie gezond?

 

Een aantal weken terug kregen de studenten van de lerarenopleiding de kans een workshop bij te wonen over preventie van allerhande schadelijke substanties waarmee leerlingen in contact kunnen komen (drugs, alcohol, etc. ). Daardoor moest ik terugdenken aan dit artikel dat ik ooit las in Humo: "Hoe gevaarlijk is draadloze technologie en het gebruik ervan door kinderen". Het artikel gaat onder andere over de negatieve impact van elektromagnetische straling op DNA en andere biologische processen in het organisme. Tijdens de workshop leerden we dat het menselijk brein groeit tot een leeftijd van 23 jaar en dat het daarom aangewezen is jonge kinderen en adolescenten zo weinig mogelijk bloot te stellen aan schadelijke stoffen zoals alcohol en drugs. Regelmatige blootstelling zou schade veroorzaken en ervoor zorgen dat het brein zich niet optimaal ontwikkelt. Is het dan wel wijs om draadloze technologie meer te integreren in het onderwijs - de meest gevoelige jaren in de ontwikkeling van de hersenen? Dit vond ik toch de moeite waard om even stil bij te staan.

Elektromagnetische straling
Sinds enkele jaren werd het voor iedereen mogelijk om om het even wanneer, waar, met wie op het internet te kunnen dankzij het draadloos internet. De gebruikers vinden het een enorme luxe (wie ruilt er niet graag zijn bureaustoel in voor de comfortabele zetel... ), maar denken waarschijnlijk niet aan de eventuele gevolgen. Ik gebruik bewust het woord "eventueel", omdat er nog nooit zoveel onnatuurlijke elektromagnetische straling om ons heen is geweest en de gevolgen nog niet precies bekend zijn. Volgens Vermeire vertrouwt de consument blindelings op enerzijds producenten van dergelijke technologie, die hun omzet maar al te graag zien stijgen en anderzijds op onderzoek dat gesponsord is door de industrie en telecomoperatoren. En als er onderzoek opduikt dat de draadloze technologie in een slecht daglicht zet, dan wordt het de wind in geslagen. De consument werd voor de aanschaf van draadloze producten niet ingelicht over de mogelijke risico's van een verhoogd gebruik van gsm's, draadloos internet etc.

Gevolgen
Volgens een rapport van professor Martin Blank zijn de symptomen dezelfde als bij mensen die in de buurt van een gsm-antenne wonen; verminderde leercapaciteit, gedragsstoornissen, verzwakt geheugen, verlies van concentratievermogen, slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, oorsuizingen, prikkelbaarheid, verminderd libido en depressiviteit. Als we dan gaan kijken naar meer gevolgen van de straling, dan zien we een verhoogde kans op kinderen met ADHD, beschadiging van het DNA en een lagere immuniteit.

Straling op de schoolbanken
Vermeire pleit voor een verbod op reclame voor draadloze technologie met als doelgroep kinderen jonger dan 18 jaar omdat ze meer kwetsbaar zijn. Hun hersenen en zenuwstelsel zijn in volle ontwikkeling en doordat hun schedel dunner is, absorberen ze meer straling. Philip Parkin stelt: "Kinderen zijn de proefkonijnen voor het WiFi-experiment op grote schaal", omdat wereldwijd miljoenen kinderen worden blootgesteld aan de elektromagnetische straling in het onderwijs (en daarbuiten) en de gevolgen pas binnen enkele jaren zichtbaar zullen zijn. Reden genoeg om nu al in te grijpen in het onderwijs. Volgens Vermeire geeft Vlaams Onderwijsminister Frank Vandenbroucke subsidies aan de ICT-infrastructuur, maar weet de minister niet hoeveel scholen er precies draadloos internetten. Dit is nochtans van kapitaal belang, omdat de stralingswaarde in een computerklas met 20 draadloze computers of in een school met een draadloos netwerk in het algemeen zeer hoog ligt. Hiervan worden almaar meer ouders zich bewust en dringen aan op een veilige omgeving voor hun kind. De overheid organiseert daarom studiedagen voor onderwijzend personeel en directies over straling afkomstig van draadloze netwerken en gsm's.

Ik vind dit persoonlijk een zeer vervelend onderwerp, want inmiddels is draadloze technologie als gsm's, WiFi enz. probleemloos in onze maatschappij geïntegreerd zonder dat iemand duidelijk geïnformeerd werd over de eventuele gevolgen. Als leerkracht is het natuurlijk handig en leerrijk om met draadloze technologie te kunnen werken, maar tegelijk primeert hier de gezondheid van de leerlingen en van het onderwijzend personeel. Momenteel weet niemand hoe schadelijk dergelijke straling precies is en wat de gevolgen zijn. Daarom zou ik het goed vinden als er daaromtrent een grootschalig onderzoek in Vlaanderen komt, waarna er duidelijke maatregelen getroffen kunnen worden in verband met draadloze technologie. Maar dat is natuurlijk slecht nieuws voor de producenten en de telecomoperatoren die er munt uitslaan...

Humo, (2007). Hoe gevaarlijk is draadloos internet? [ONLINE] geraadpleegd op 28 april 2013 via:

Klasse (2011). Scholen blijven draadloos internetten. [ONLINE] geraadpleegd op 28 april 2013 via:

Onderwijs Vlaanderen (2012). Studiedag WiFi en gsm-straling op school. [ONLINE] geraadpleegd op 30 april 2013 via: 

5 opmerkingen:

  1. Beste Virginie,
    Ik steun je mening volledig. Een onderzoek zou hier inderdaad wel op z'n plaats zijn! Hopelijk is het niet zo schadelijk als men vermoedt maar dit mag bevestigd worden of ontkracht!
    Bedankt om ons hierop attent te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Virginie,
    Een heel interessant topic heb je hier aangehaald. Ik denk echter dat het (helaas) ondenkbaar is dat mensen wifi of enige andere vorm van stralingsbron achterwege te gaan laten. Zoals je artikel zegt is het inmiddels al te veel geïntegreerd in onze maatschappij. En de grote multinationals zullen niet zomaar toestaan dat dit afgekeurd wordt of er zelfs maar fatsoenlijk onderzoek van gepubliceerd wordt, natuurlijk met hun eigen belangen voorop.
    Goed onderzoek moet er vandaag de dag nog maar van komen, maar om mezelf hier niet als de linkse hippie te profileren; ik wou erop reageren met dit artikel van een eigenaresse van een fotowinkel dicht in de buurt bij mij thuis. Ze heeft zelf erg te lijden van de straling.
    http://www.fotoleenders.be/
    Op de hoofdpagina zie je meer dan genoeg info hierover.
    Misschien ga ik mijn opdracht ook wel rond dit thema schrijven..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Virginie,

    Ik zie dat we hetzelfde onderwerp behandeld hebben. Het is fijn jouw interpretatie te lezen van de beschikbare informatie. Al zie ik dat we toch nog andere bronnen geraadpleegd hebben.



    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Virginie & andere lezers

    Je artikel trok mijn aandacht omwille van de grote onduidelijkheid die ik er zelf ook nog rond heb. En wat blijkt? Deze wordt andermaal bevestigd. In zijn artikel kan ook Dhr. Martens (UGent) geen antwoord bieden op deze vraag (zie onderaan). Hij stelt wel duidelijk dat de algemeen aanvaarde stralingsnorm onder de 100 Mhz zou moeten liggen. Tests zijn vooralsnog onduidelijk en het lijkt wachten geblazen: wat zal het effect op lange termijn zijn?

    Dus inderdaad, wat mij betreft zijn de argumenten die je aanhaalt (o.a. ontwikkeling van de hersenen, vermoeidheid en –natuurlijk– verlaagd libido) reden te meer om eerder te voorkomen dan te genezen. Vraag maar aan mensen die hun hele leven onder een dak uit asbest opgetrokken gewoond hebben, nee?


    Bron: https://biblio.ugent.be/input/download?func=downloadFile&recordOId=2040240&fileOId=2040241

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste allemaal,

    Fijn te zien dat mijn onderwerp toch wat reacties uitlokt, want het is een vrij ernstig onderwerp. Mocht draadloze technologie echt schadelijk zijn, dan heeft onze maatschappij een groot probleem omdat het inderdaad zo goed "ingeburgerd" is.

    Het artikel stelt eveneens dat de reden waarom er geen uitgebreid onderzoek gedaan wordt, is dat er geen experts op het vlak van straling in België aanwezig zouden zijn en dat de meeste onderzoeksresultaten dus uit het buitenland komen of in de wind geslagen worden. Waarom? Omdat de industrie, maar ook de overheid (want blijkbaar zijn er in het verleden al twee professoren van de K.U.Leuven met een rapport naar voormalig eerste minister Leterme gestapt: http://www.humo.be/humo-archief/30466/dossier-gsm-straling-1)er een aardige duit aan verdienen.

    Verder is het verhaal over de asbest ook aangrijpend. Omdat de gevolgen van het gebruik van draadloze technologie niet bekend zijn en niet precies weten is hoe schadelijk het is, zijn de gebruikers (wij) eigenlijk de proefkonijnen en zullen de effecten pas binnen enkele decennia gekend zijn. Draadloze technologie wordt nu al de "digitale asbest" (http://www.stralendkind.nl/)genoemd, omdat asbest pas 100 jaar later echt als verboden stof is gelabeld. Maar het was toen al veel te laat en de gezondheid van vele mensen was al aangetast.

    Ik hoop dat dit artikel toch wat mensen kritisch doet nadenken over het gebruik van draadloze technologie in de schoolcontext, maar ook in het privéleven.

    BeantwoordenVerwijderen