zaterdag 24 december 2011

Cloud computing: The easy way out?



Vele van de zorgen in het onderwijs met betrekking tot ICT gaan over de veranderingen en de moeilijkheid hiervan. Daarom stelt men cloud computing voor.


Cloud computing is een ICT-ontwikkeling waarmee alle functionaliteiten en gegevens die gebruikt worden beschikbaar worden gemaakt via de internetbrowser. Dit zorgt dat de technische kennis niet meer vanuit de scholen moet komen en ze zich dan ook geen zorgen moeten maken over een beheerder van het hele netwerk aan te stellen. Het voordeel hier is dat er wat kopzorgen verdwijnen en dat er meer tijd en geld in andere zaken gestoken kan worden.


Het concept van cloud computing is niet nieuw, denk aan smartschool, maar het aanbod groeit zeer snel. Het gaat over verschillende diensten relevant voor het onderwijs zoals leerlingvolgsysteem, administratie, communicatie en bestandenopslag voor samenwerkende groepen van mensen.  Ze helpen ook bij het gebruik van digitaal leermateriaal en digitale schoolborden.


“Clouddiensten zijn ‘any time, any place’ beschikbaar op ‘any device’. Daarmee zijn ze een belangrijke voorziening voor plaats- en tijdonafhankelijk leren.”

Bekijk zeker ook het filmpje bij dit artikel:
http://www.youtube.com/watch?v=WPmsWD7C0mo&feature=player_embedded

Voordelen:
-minder investeringen in apparatuur en software
-minder kennis nodig ICT
-plaatsonafhankelijk werken
-samenwerken een bestanden
- eventueel gratis voor onderwijs
-grote opslagcapaciteit

Nadelen:
-standaarddiensten, geen maatwerk mogelijk.
-privacy
-samenwerking nodig tussen verschillende clouddiensten.

Cloud computing biedt vele mogelijkheden voor scholen met een lage kennis van ICT en die weinig in ICT willen investeren. De scholen die hiervan gebruik maken zijn echter enorm afhankelijk van de clouddiensten en kunnen amper personaliseren. Het zijn enkel standaardprogramma’s die niet specifiek aangepast kunnen worden aan de noden en behoeften van de school en leerlingen.
Wel een goed vertrekpunt voor een school die net begint of denkt aan een ICT-uitbreiding.
Bron:

http://www.cloudcamper.be/onderwijs


1 opmerking:

  1. Smartschool is toch niet echt een voorbeeld van cloud computing.
    Eens "cloud computing" echt gerealiseerd is, is er geen nood meer aan een volwaardige computer bij de gebruiker. De gebruiker zal genoeg hebben met een aparaatje waarmee hij de informatie kan bekijken of modifiëren. De operaties die de gebruiker dan bestuurt zullen uitgevoerd worden op een (of eerder een netwerk van) computer die 'in het netwerk schuilt'.
    Het grote 'voordeel' hiervan is dat de gebruiker nooit zijn computer naar de vaantjes kan helpen. (bij normaal gebruik....) Alle berekeningen gebeuren op de computers in het netwerk, alle software die geactualiseerd moet worden zal ook in het netwerk geactualiseerd worden.
    Met andere woorden: de software draait niet langer op de computers van de gebruiker.
    Een nadeel is dan dat de gebruiker er geen controle over heeft...
    Een 'light' versie van "cloud computing" is wat er vandaag gebeurt met Google Docs.

    Smartschool anderzijds is een leeromgeving annex portaal. Een beetje zoals PointCarré.

    BeantwoordenVerwijderen