maandag 12 december 2011

"exergaming" may be screen time well spent

Wat is exergaming: exergames zijn actieve videospelen (wher video games meet sports).
Ze hebben tot doel de gezondheid van kinderen/volwassenen te verbeteren.
In een wereld waar de computer en gaming centraal staan bij veel jongeren en sport veel minder aan bod komt probeert men via exergaming het gezonde aan het ongezonde te koppelen. Voorbeelden van exergames zijn de Wii fit, DDR (dance dance revolution), eye toy kinetic...

Is exergaming breed inzetbaar?
Ja, zowel thuis als in school kan exergaming toegepast worden. In scholen zou men dergelijke games kunnen aanbieden aan studenten, deze zouden dan tijdens de pauzes gebruik kunnen maken van deze games. Ook tijdens de lessen LO kan gebruik gemaakt worden van deze games.

Wat zijn de positieve aspecten van deze games:

- ze bevorderen het zelfconcept en het sociaal functioneren
- ze verhogen het energieverbruik (van sedentair naar matige fysieke activiteit)
- ze zorgen voor een vermindering van het vetpercentage en gewichtsverlies
- er is minder ziekteverzuim, minder negatief klas gedrag

Negatieve aspecten:

- vaak duur in aankoop
-wat met ontwikkelingslanden
-novellty effect (het nieuwe is cool, maar wat op lange termijn)
- enkel FA

Uitdagingen:

- ontwikkelen van games die zowel de fysieke activiteit als het cognitief functioneren bevorderen.

Het artikel "exergamin" may be screen time well spent is te vinden via volgende link:http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=exergaming%22%20may%20be%20screen%20time%20well%20spent&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Ftrove.nla.gov.au%2Fwork%2F157841780&ei=X3nmTuDxHsXo-gaAub3iBQ&usg=AFQjCNHPzgWprbHVlCt2vq__xQqE4dJW6g&sig2=no0r_FM7MlOJd6OERvzkug

1 opmerking:

  1. Ik denk dat initiatieven met exergaming zeker en vast een meerwaarde kunnen hebben in het secundair onderwijs en op andere facetten van de samenleving. Het kadert in een bredere beweging van edutainment.

    Zelf heb ik reeds ervaring via mijn vakantiewerk met senioren en exergaming. Tot mijn verbazing moet ik toegeven dat deze senioren er zeer snel mee uit de voeten konden. Als senioren die op zijn zachtst niet zijn opgegroeid met games zo positief reageren op zulke initiatieven, moet het mogelijk zijn om iets gelijkaardig op te zetten in verband met secundaire scholen.

    BeantwoordenVerwijderen