donderdag 22 december 2011

Voor wanneer is het tijdperk van Open source in het onderwijs ?

Dit artikel gaat over Vlaams parlementslid Ludo Sannen (sp.a) die vroeg om in de parlementscomissie het gebruik van open source software in het Vlaamse onderwijs te bespreken. Het werd afgewezen door commissievoorzitter Bouckaert wegens "niet geschikt voor een gedegen discussie in de commissie".

Het is niet te geloven dat zo een vraag werd afgewezen. Open source software heeft heel veel voordelen te bieden, onder andere:
  • Gratis
  • Geen beperkingen
  • Flexibilteit
  • Aanpasbaarheid
Het Vlaamse onderwijs zou er alle baat bij hebben om open source software te gebruiken.
Daarboven zou het gebruik van open source software bijdragen tot een beter onderwijs dat gericht is op gelijke kansen, welke de doelstellingen zijn van Pascal Smet, minister van Onderwijs. Vele leerlingen hebben geen Microsoft Office thuis omdat de ouders het niet kunnen betalen. Het is vaak een probleem omdat ze op school worden opgeleid om Microsoft Office te kunnen gebruiken en niets anders. Die kunnen dan thuis niet degelijk hun open source software gebruiken. Uit ervaring weten ze zelfs niet waar ze de filename extension kunnen veranderen. Dit zorgt voor vele problemen bvb. de leerlingen maken een presentatie thuis voor een vak en op de dag van de presentatie kunnen ze het niet gebruiken omdat de computers op school alleen maar beschikken over Microsoft Office.

Men wil allerlei besparingen maken, maar een mogelijkheid om dit te doen wordt niet benut. Dit zou willen zeggen dat men in tijden van besparingen meer geld zou uitgeven en tegelijkertijd minder gelijke kansen zou creƫren in het onderwijs.



Bron: http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/03/08/open-source-met-geen-stokken-in-het-parlement-te-krijgen/article-1194964778670.htm?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten