woensdag 1 april 2015

Interactieve video onderwijs tools

In mijn zoektocht naar een leuk onderwerp voor deze blog dacht ik bij mezelf eens te gaan kijken of er awards bestaan voor technologie die gebruikt kan worden in de klas. En via een korte google sessie kwam ik op de volgende site terecht: http://sxswedu.com/launch-edu. Dit blijkt een award uitgereikt aan start-ups in technologie die bedoeld is voor het onderwijs. De winnaar van dit jaar is Zaption, een bedrijf dat om het met hun eigen woorden te zeggen: “Zaption helps educators turn video into a personalized, interactive learning experience. The result is an engaging ‘lean forward’ activity. With Zaption’s analytics, instructors get real-time feedback and actionable data to track progress towards learning outcomes.” Het idee sprak me meteen aan, je neemt een bestaande youtube video en je onderbreekt hem bij bepaalde fragmenten om de leerlingen een vraag te stellen of extra’s in te voegen zoals foto’s of tekst. Nadien krijg je als leraar te zien of de leerlingen de taak gemaakt hebben , hoeveel tijd ze eraan besteed hebben en hoe goed ze de taak gemaakt hebben. Bovendien kunnen ze de video zelf beoordelen en krijg je dus meteen feedback.
Ik wou weten of er nog meer software bestaat die dit toelaat en ik kwam op de site van de Penn State university onder teaching and learning with technology op een artikel van Mary Janzen getiteld: “Seven things you need to know about interactive video assessment tools”. Zij vergeleken drie interactieve video onderwijs tools nl. EDpuzzle, eduCanon, en  Zaption.  En ze gingen aan de hand van de volgende zeven vragen na of ze een bruikbare tool kunnen zijn in het onderwijs.
1.       Wat zijn ze?
·         Zoeken naar bestaande video’s op platforms zoals YouTube en Khan Academy.
·         Een fragment of een hele video gebruiken.
·         Je eigen stem inspreken op de video.
·         Je eigen vragen in de video integreren (waar/fout, multiple choice, open vragen).
·         Analyses over de voortgang op het niveau van de individuele leerling en het niveau van de klas.
·         Studenten kunnen hun eigen video maken als project.
Deze tools zijn voorbeelden om blended en online learning, het flipped classroom concept makkelijker te maken. Het Flipped classroom concept werd al eens uitgelegd in de blogpost ‘ Zet je (wiskunde-) les eens op zijn kop! ‘ door Anouk Geypen op 1 maart 2015 gepost op onze blog.
2.       Hoe werken ze?
De basis versie van de drie tools is gratis maar de uitgebreide versies zijn betalend.  Dit wil zeggen dat er in de betalende versie meer opties zijn om bijvoorbeeld de video enkel voor je eigen klas beschikbaar te maken, of de mogelijke vragen die je kan integreren of hoeveel video fragmenten je aan elkaar kunt plakken.
3.       Waarom zijn ze belangrijk?
Om uit te leggen waarom deze tools belangrijk zijn haal ik er even enkele nadelen, die aan het gebruik van video in het onderwijs hangen uit de online cursus in wikibooks,bij:
- “Eenvoudig medium voor leerlingen: minder intensieve aandacht voor informatie
- Film = associatie van ontspanning, plezier -> wordt niet als leermiddel beschouwd door leerlingen
- Tijdsmedia: bepalen het tempo van de les -> belang van tijdsmanagement en selectie, tijdrovend
- Vertonen van beelden is onvoldoende an sich: nabesprekingen, taken
- Video en dvd altijd situeren in context of probleemstelling: anders niet zinvol
- Tijdrovende voorbereiding leerkracht”

Aan al deze nadelen wordt een beetje geknabbeld door het gebruik van deze interactieve onderwijstools. En zijn ze dus een voordeel ten opzichte van het ‘gewone’ niet interactieve video gebruik in de klas. De leraar knipt en plakt en kiest dus precies wat hij wil laten zien en hoe veel tijd de leerlingen eraan moeten besteden. Door vragen in te brengen wordt de video  een actievere leervorm. Bovendien kunnen afwisselende vormen van media door elkaar gebruikt worden: bewegende beelden, afbeeldingen, tekst en geluid.  De leraar krijgt meteen de resultaten van de leerlingen en ziet waar er extra aandacht aan moet gegeven worden in de les. De toets is dus vrijwel meteen verbeterd. Dit kan een grote besparing in tijd zijn voor de leraar die de  tijdrovende voorbereiding  kan compenseren.
4.       Wat kunnen ze beteken voor onderwijs?
Naast de algemene voordelen van het gebruik van video in het onderwijs is het grote voordeel dat de leraar zijn eigen vragen kan in brengen en de antwoorden van de leerling direct binnen krijgt.  Het kan een goede tool zijn om, voor dat je aan een nieuw onderwerp begint, na te gaan hoeveel de leerlingen er al over weten.
5. Wat zijn de nadelen?
Het is belangrijk om in te zien dat dit een aanvulling is op het onderwijs het geen vervanging van andere lesmethodes. Het bekijken van een video blijft een passieve vorm van leren, zelfs als de video goed gemaakt is.  Het invoegen van interactieve elementen leidt niet noodzakelijk naar kritisch denken.
De praktische nadelen zijn dat voor een volledig pakket betaald moet worden, bijna 90$ per leraar voor 5 klassen op jaar basis. Niet alle video’s zijn beschikbaar voor alle gebruikers. Indien dit wel het geval was zou dit het algemene onderwijsniveau omhoog brengen. Goede video’s zouden kunnen gedeeld en gebruikt worden.
Een ander gevaar is de privacy, als leraar kun je bijvoorbeeld kijken op welk IP-adres de leerlingen hebben ingelogd. Je krijgt een inzicht in waar, hoe en wanneer de leerling buiten de school met je vak bezig is , maar je kunt je afvragen of je dat als leraar wel moet weten.
6. Wie gebruikt ze?
Op dit moment worden deze tools nog voornamelijk in de Verenigde Staten gebruikt omdat ze er ontwikkeld zijn en in het Engels gemaakt zijn. Ze werken wel aan een uitbreiding naar andere talen, er is net een Franse en een Spaanse versie gemaakt. De tools kunnen op alle niveaus in het onderwijs gebruikt worden, maar op dit moment worden ze vooral in het middelbaar onderwijs ingezet.
7. Waar gaan ze naartoe?
“Video is becoming one of the most prevalent methods of conveying information for learning for all ages, particularly in the growing fields of online, blended, and flipped classes. Combined with the ability to integrate custom assessment questions and powerful analytics, interactive video creation tools are projected to become some of the most useful teaching tools on the horizon.
De schrijvers zien zeker een toekomst weggelegd voor deze tools in het onderwijs en ik sluit mij daarbij aan.  

Een screenshot van de Analytics die gegeven worden door Zaption. Je kunt makkelijk zien wanneer de leerlingen de opdracht gemaakt hebben, hoelang ze er aan gewerkt hebben, hoeveel vragen ze hebben opgelost, wat de gemiddelde score is, of ze doorgespoeld hebben tijdens de opdracht en wat ze er zelf van vonden. Dit lijkt mij een zeer nuttige tool om in de gaten te hebben of je leerlingen de leerstof begrepen hebben en of ze er thuis mee bezig zijn geweest.
Een voorbeeld van een video over fotosynthese in Zaption: http://zapt.io/tcmjck4r
Een goed moment om deze video aan de leerlingen aan te bieden zou zijn, net na de theorie les en de dag voor het practicum.
Ik ga deze tools zeker eens gebruiken en ik hoop dat ik hier ook iemand geïnteresseerd heb gemaakt.






2 opmerkingen:

  1. Beste Tom,

    Ik heb met veel interesse je post over Zaption gelezen. Ik ben immers al een tijdje op zoek naar een hulpmiddel voor luistertoetsen en Zaption zou wel eens soelaas kunnen bieden.

    Ik ben leraar Nederlands en Engels in een Brusselse school en werk met mijn leerlingen aan hun spreek-, lees-, schrijf- en luistervaardigheden. Binnen de lestijden is er echter weinig tijd voor extra remediëring voor de vaardigheden, en al zeker niet zonder de leerlingen (en mezelf) extra taken te bezorgen. Via Smartschool bied ik hen daarom extra oefeningen aan die zelfcorrigerend zijn, zodat ze deze kunnen doen op hun eigen tempo en ik mezelf niet nog meer verbeterwerk bezorg. Voor lezen kan je op het internet heel wat leuk materiaal vinden dat aan deze eisen voldoet, maar jammer genoeg is dat voor luisteren niet het geval. Je kan hen wel een fragment laten bekijken, maar de vragen zal je toch telkens (erg low-tech) in een bijbehorende Wordfile moeten uploaden. De leerlingen moeten die Wordfile dan invullen en opnieuw uploaden. Ik hoef je niet te vertellen dat die procedure verre van ideaal is en die Wordfiles bovendien uitvoerig gedeeld worden, waardoor je geen idee hebt of de leerlingen zélf de oefening hebben gemaakt en, als dat al zo is, hoe vaak ze het filmpje in kwestie hebben bekeken, hebben teruggespoeld, ... Kortom: je hebt weinig inzicht in of ze de huidige vormen van remediëring wel zelf hebben gemaakt en hoe dat is verlopen.

    Als ik het juist heb begrepen, biedt Zaption voor al deze problemen een oplossing. Ik zou een filmpje kunnen selecteren dat geschikt is, er de vragen aan kunnen toevoegen (dus geen gedoe meer met makkelijk te delen en meermaals te uploaden Wordfiles), kunnen controleren wie het zelf gedaan heeft en vooral hoe dat verlopen is. Daarenboven zou het verbeterproces aanzienlijk ingekort worden. Ik ga dus zeker deze optie nader bekijken en uitzoeken of en hoe ik het kan inzetten in mijn luistervaardigheidsremediëring. Dankjewel voor het aanbrengen van deze interessante tool!

    Vriendelijke groet,
    Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen