vrijdag 25 april 2014

Blendle: snelle krantenartikels voor in de klas?

25 april 2014  ‘Jongeren weten niet meer wat de waarde van een krant is.’

Samenvatting: Blendle
In Nederland is sinds enkele weken de journalistieke webdienst Blendle uitgerold,  gebruikers kunnen kranten- en tijdschriftartikels kopen en betalen per download, zoals iTunes dat doet voor muziek. Voorlopig gaat het nog om een zogenaamde bètatest, waarbij nog maar een paar honderd personen de dienst mogen testen.
Het principe achter Blendle is eenvoudig. Gebruikers laden op voorhand een bepaald bedrag op en besteden hun budget aan de kranten- of tijdschriftartikels die ze willen. De prijs varieert van 10 cent voor een kort stuk tot pakweg 90 cent voor een langere reportage of analyse. Je kunt ook door de kranten bladeren zonder te betalen of alerts instellen over de onderwerpen die je interesseren. Artikels kunnen ook heel gemakkelijk gedeeld en aangeraden worden. Wie trouwens na het lezen van een artikel vindt dat het zijn of haar geld niet waard was, kan onderaan op de optie 'geld terug' klikken, waarna het bedrag onmiddellijk terugbetaald wordt.
Hoewel het systeem nog enkele kleine bugs lijkt te bevatten, zijn de meeste commentaren wel uitermate positief.
De artikels worden gepresenteerd in de huisstijl van de kranten, en dat geeft een vertrouwd gevoel. Je kunt je eigen krant samenstellen en bent daar zoveel geld aan kwijt als je zelf wil.
70 procent van de inkomsten uit Blendle is voor de uitgeverijen, 30 procent voor het bedrijfje zelf, dezelfde verhouding als bijvoorbeeld Apple lanceert in de App Store of in iTunes. Blendle wist alle grote Nederlandse kranten en een aantal tijdschriften te strikken.

Persoonlijke reflectie:
Ik denk dat dit in de klas een grote meerwaarde kan bieden. Als LK Zedenleer, maar dat zal ook wel gelden voor andere vakken,  zoek ik me suf achter goede en relevante krantenartikels, op dit moment nog in papieren versies wat veel tijd, plaats en energie kost.
Als deze website een alternatief biedt voor up- to -date artikels voor weinig geld, zal ik de eerste zijn om ze te proberen. Ook het probleem van auteursrecht,  correcte referenties etc is eigenlijk direct geregeld.
Ik vind het ook zeer interessant om dit aan jongeren te leren en mee te geven, ik vind het belangrijk dat ze echt een heel artikel leren doorlezen, liefst zelfs verschillende over hetzelfde onderwerp om zo een vergelijking te leren maken en hun eigen mening te vormen. Nu wordt nieuws via de snelle media te vaak opgesplitst in de ‘feiten’ waarbij er zeer weinig achtergrondinformatie verstrekt wordt. Dat is toch wel nodig om wat kritisch te kunnen zijn.

Artikel uit De Morgen, 25/ 2014  , Media.com p 2-3

http://www.demorgen.be/dm/nl/16340/Media/article/detail/1864031/2014/04/25/Jongeren-weten-niet-meer-wat-de-waarde-van-een-krant-is.dhtml







2 opmerkingen:

  1. Ook ik vind dit op het eerste zicht een goed initiatief! Een voordeel hieraan vind ik dat men door dit gegeven dichter aanleunt tegen de hedendaagse (vaak technologisch getinte) leefwereld van opgroeiende kinderen. Leerlingen gaan volgens mij meteen meer geprikkeld zijn omdat het niet aan de hand van een 'ouderwetse saaie' krant gebeurt maar effectief via het web verloopt...
    Ook het invullen van alerts om bepaalde interessante onderwerpen sneller te vinden, zorgt voor een snellere vondst naar wat je zoekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie niet goed in hoe Blendle er wel/beter zou in slagen om jongeren, of beter mensen in het algemeen, ertoe aan te zetten om een heel artikel te lezen. Het verschil met een krant is toch niet zo groot? Je kan toch perfect in kranten zoeken naar rubrieken, naar onderwerpen etc. en aangeven van welke thema's je extra informatie wil ontvangen? Daarenboven kosten in Blendle lange artikels ook duurder (te begrijpen van economisch oogpunt), wat ook niet echt stimulerend werkt. Ik wil toch nog even een lans breken voor kranten, die net een veelheid aan thema's aanbieden aan jongeren (iedereen), zodat hun algemene kennis verder wordt ontwikkeld en geprikkeld. En daarnaast heb je evengoed gespecialiseerde tijdschriften. Ik zie het voordeel van Blendle op het eerste gezicht niet zo goed in, maar misschien mis ik iets? Ik vrees tevens dat er binnen de kortste keren een soort 'Spotify voor artikels' op de markt zal komen, die Blendle dan weer zal verdringen. Want is het echt nodig om alle artikels die je leest ook te bezitten?

    BeantwoordenVerwijderen