dinsdag 29 april 2014

E-boeken nu ook in Vlaamse bibliotheken ingevoerd – Wat zijn de voordelen van zo'n apparaat?


Ik heb een artikel over e-boeken in de Vlaamse bibliotheken gelezen. Omdat die artikel redelijk klein was, heb ik er nog algemene informatie oven e-boeken toegevoegd die ik op een bijscholingsserver gevonden heb (geen artikel dus en van 2012)

E-boeken worden vaak „elektronische versie van een afgedrukt boek“ genoemd. Eigenlijk is een e-boek een langere publicatie van een digitale tekst (of digitale beelden) die op computers of andere elektronische apparaten gelezen kunnen worden. Maar ook producten met andere multimediale elementen (video, muziek, enz.) die voor de lectuur op e-boek-leesapparaten geproduceerd en gepubliceerd worden, worden ondertussen e-boek genoemd. Al in begin 2012 steeg het marktaandeel van elektronische boeken aanzienlijk en bij amazon werden meer e-boeken voor het apparaat Kindle gekocht dan (afgedrukte) zakboekjes. In Duitsland had op dit moment al een kwart van de bevolking in een e-boek gelezen.

Vanaf deze maand (april 2014) worden in de meeste Vlaamse openbare bibliotheken ook e-boeken aangeboden. In oktober 2013 waren al 178 gemeenten en steden van plan om mee te doen in dit project. Het gaat om een proefproject waarbij in eerste instantie driehonderd boeken beschikbaar worden gesteld. De bedoeling is om te achterhalen of “dit aanbod het bibliotheekpubliek kan verleiden de stap te zetten naar e-lezen” (minister van Cultuur Joke Schauvliege). Binnen de bibliotheken kunnen mensen de werken gratis op computers, tablets of het draadloze internet in de bibliotheek lezen. Thuis of onderweg zijn de boeken via een gratis app leesbaar. Zoals met de uitgevers afgesproken, moet per drie boeken 5 euro betaald worden. Elke titel is dan gedurende 4 weken voor de lezer beschikbaar.

E-boeken hebben uiteraard vele voordelen: 1) De meest kennelijke is dat je vele boeken gelijktijdig en overal mee kan hebben en kan lezen. 2) Een ander voordeel is dat je op alle readers de lettergrootte en het lettertype individueel kan instellen. 3) Sommige readers kunnen ook boeken voorlezen, dat is uiteraard handig als je moe bent of er niet voldoende licht in de kamer is. 4) Bovendien zijn vele readers multifunctioneel, je kan er muziek mee luisteren of foto's en grafieken bekijken. 5) Het is ook mogelijk om multimediale inhoud of hyperlinks toe te voegen. 6) De e-boeken zijn gemakkelijk te downloaden of te kopen wat slechts enkele seconden duurt. De enige voorwaarde is een internetverbinding. 7) Een ander voordeel is dat je e-boeken ook op computers, tablet pc's of smartphones kan lezen. 8) En ten laatste -wat zeker ook interessant is voor leerkrachten- kan je zoeken, aanduiden en annoteren. Leerkrachten kunnen op die manier veel papier besparen bij de lesvoorbereiding.



Reflectie

In het algemeen vind ik de e-boeken niet slecht omdat je op die manier inderdaad minder boeken moet meeslepen en iets te doen hebt als je bijvoorbeeld ergens lang moet wachten. Op school biedt het zeker ook grote voordelen voor kinderen alsook voor leerkrachten (minder kosten, minder gewicht te dragen, bekijken van filmpjes, enz.). Ik heb ook enkele kennissen die een Kindle hebben. Ze zijn allemaal heel tevreden. Een voordeel die op de internetsite niet genoemd werd, maar die mijn kennissen wel opsomden is dat een Kindle niet veel gewicht heeft. Een van mijn kennissen heeft problemen met de ogen en zei dat het voor haar toch heel aangenaam is op een Kindle te lezen.

Ik denk wel dat er ook enkele nadelen zijn waarmee je rekening moet houden. Een nadeel is dat zo een apparaat snel kapot zou kunnen gaan (als je het bijvoorbeeld steeds in je handtas hebt, of wanneer het eens valt), omdat het toch elektronisch en dus sensibel is. Natuurlijk is het ook duurder dan naar de bibliotheek te gaan, waar je boeken voor een lagere prijs krijgt (of zelfs voor niets). Misschien zullen de prijzen nog dalen eenmaal de e-boeken zich geëtableerd hebben, maar het zal wel altijd iets kosten omdat de uitgevers anders niet meer genoeg verdienen. Een ander nadeel is dat de boeken na een bepaalde tijd van je apparaten verdwijnen, voor sommige boeken is het misschien beter om ze aan te kopen om ze op die manier altijd ter beschikking te hebben. Bovendien kun je altijd problemen met je elktronische apparaten hebben, en dan heb je eventueel geen toegang tot een boek op het moment dat je dat nodig hebt. En ten laatste moet ik zeggen dat ik eerder een voorstaander van boeken ben. Ik vind dat wij al zo vaak met elektronische apparaten te maken hebben, en voor mij biedt een boek toch meer ontspanning dan voor een elektronisch apparaat te zitten. Maar waarschijnlijk zal ik ook ooit in de toekomst de stap naar een dergelijk apparaat zetten omdat het gewoon handig en tijdbesparend is en je toch met de tijd en de ontwikkelingen mee wilt gaan.

Anika Thommen (Duitstalig)



Bronnen:






1 opmerking:

  1. Ik snap de argumenten die je aanvoert voor je eigen ontspannend leesplezier, maar houden ze steek in een klascontext? Is het niet ideaal dat zware boekentassen vervangen worden door Kindles (of een andere e-reader)?

    Vele scholen rekenen nog steeds de huur van schoolboeken aan. Die boeken zijn zwaar, er kan in geschreven zijn, en ze zijn bovendien snel verouderd. Een e-reader kan al deze problemen in een klap oplossen. De boeken kunnen 'vernieuwd' worden vanop afstand, en niemand kan er nare prentjes in tekenen of bladzijden uitscheuren.

    Misschien is het beste argument voor e-readers in de klas wel dat niemand een boek kan 'vergeten'. Niemand heeft een excuus, wat je als leerkracht een stuk steviger in je schoenen zet.

    Een e-reader kan wel moeilijk gecombineerd worden met een tablet, en 'hand-outs' van de leerkracht kunnen moeilijker gecategoriseerd worden.

    De voordelen van een e-reader lijken in een klascontext toch wel op te wegen tegen de nadelen, lijkt me...

    BeantwoordenVerwijderen