woensdag 30 april 2014

Studygrasp: een veredelde agenda of een handige tool?

Samenvatting. Studygrasp is een online dienst die studenten op hogeschool of universiteit helpt bij het plannen van lessen, opdrachten en het verwerken van het studiemateriaal. Er ligt een sterke nadruk op het vinden van een goed ritme. Dit zou cruciaal zijn voor studenten om te kunnen slagen. Wanneer het studeren een routine wordt, hoef je geen keuzes meer te maken en kan je deze kostbare tijd besteden aan kennis opdoen. Studygasp is ontworpen om de student te helpen bij het opdelen en inplannen van de te kennen leerstof. Grote stukken worden onderverdeeld in kleinere deeltaken, die vervolgens verspreid worden over enkele dagen waarbij dit alles in een mooi overzicht wordt gegoten. De tool is helaas niet gratis, al kan je hem wel 30 dagen gratis uitproberen. Na de trail kan je overgaan tot aankoop waarbij je 39 euro betaalt voor een jaar of 70 voor drie jaar. Volgens de site van Studygrasp kost een jaartje zittenblijven al gauw 13.000 euro, dus dit lijkt een koopje. Bovendien helpt Studygrasp niet alleen met opdelen en inplannen, er wordt ook dagelijks een email reminder gestuurd die vertelt wat er je die dag te doen staat inclusief een korte samenvatting van de rest van de weekplanning. Een wizard helpt je je rooster en te vullen en dit te koppelen aan de hoorcolleges. Studygrasp vertelt je vervolgens wat je studiebelasting zal zijn en maakt op basis hiervan een planning op.

Reflectie. Ik ben alvast niet overtuigd van het nut van deze handige tool. Ik zie niet goed hoe deze planner meer bijdraagt dan een gewone agenda. Een planning opstellen vraagt voorbereiding en kritisch nadenken. Iets wat je zowel met een agenda als met Studygrasp dient te doen. Ik betwijfel of een student die doorgaans geen planning opstelt, met Studygrasp de motivatie krijgt om dit nu wel te doen. Laat staan om de planning dan ook te gaan opvolgen. Op de blog van ICT&Onderwijs las ik dat je bij het niet volgen van de planning een mailtje krijgt met de boodschap “volgende keer beter”. Aansporen om het anders aan te pakken doet deze boodschap volgens mij niet. Tenslotte ontbreekt er volgens mij ook nog een sociale druk. Het lijkt me handig als je je agenda met studiegenoten kan delen. Zo kan je vergelijken of er geen belangrijke zaken ontbreken en kunnen zij meevolgen of je je planning wel nakomt.

Bronnen.
ICT&Onderwijs BLOG, 2014, Plan je studie Studygrasp, via http://ictoblog.nl/2014/04/22/plan-je-studie-met-studygrasp
FrankWatching, 2014, StudyGrasp: Vind ritme met de studieplanner, via http://www.frankwatching.com/gespot/studygrasp/

Studygrasp, 2014, Vind je ritme, haal je vakken, via https://studygrasp.com/nl/index.html

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De titel van jouw bericht maakte mij meteen nieuwsgierig. Een all in one-planningstool is als student zeker handig. Maar als ik dan las dat het betalend is, verdween meteen mijn interesse. In het algemeen ben ik wel een planner zowel op vlak van studies als vrije tijd. Als zelf ik al geen geld wil uitgeven aan zo'n tool, wat zou een student die niet graag plant dat dan wel willen doen?
  Ik sluit mij aan bij jouw reflectie. De tool lijkt mij niet meteen een meerwaarde te zijn en kan perfect vervangen worden door zowel online als papieren agenda's en to do lijsten die gratis te verkrijgen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Persoonlijk denk dat mensen die gewoon zijn van te plannen hier geen geld zouden aan uitgeven en personen die niet plannen die gaan niet door een Tool dat ineens gaan doen. Dus voor mij is dit een nutteloos tool dat alleen maar op de markt is voor geld en eens de mensen er voor betaalt hebben het niet mee gaan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen