donderdag 17 april 2014

Bye Bye Windows, Hello Linux!


Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van de mededeling van Microsoft over het stopzetten van de beveiligingsupdates voor Windows XP. Hierbij beveelt de auteur Linux Mint aan als ideale vervanger. Verschillende voordelen worden aangehaald, zoals de makkelijke overstap door de gelijkaardige interface, geen kostenplaatje en indien je liever nog even vast houdt aan je oude systeem kan je voor een dualboot kiezen. Hierdoor kan je zowel Windows XP als Linux draaien. De beveiligingsrisico’s zijn een pak kleiner en ook via Linux kan je een antivirusscanner installeren.

Dit artikel is een pleidooi voor het gebruiken van Linux naar aanleiding van het in de steek laten van zijn klanten door Microsoft. Het is al reeds uitgebreid in het nieuws geweest dat vele banken en mensen uit de financiële sector Windows XP gebruikten en hierdoor een overstap moeten wagen. Ongetwijfeld zullen zij verhuizen naar de nieuwere versie van Windows ((RT) 8.1). Mits een betaalde overgangsperiode (zie, Verstegen, 2014).
Wat volledig uit het vizier blijft is dat vele scholen in Vlaanderen ook draaien op Windows XP. Een voorbeeld komt uit mijn eigen stageschool. Jarenlang hebben zij gewerkt met Windows XP en nu nog steeds. Windows XP is immers het tweede meest gebruikte besturingssysteem. Echter door het gebrek aan (beveiligings)updates in de toekomst, zullen ook zij mogelijk geconfronteerd worden met meer problemen en risico’s dan noodzakelijk. Een overstap is niet meer dan normaal.
In deze zaak moeten de scholen, naar mijn mening, zich engageren in de vrije software.
Jongeren zijn geïnteresseerd in de laatste nieuwe weetjes en snufjes. Laat de school hiervan gebruik maken om nieuwe technologie te introduceren (al dan niet uit noodzaak). Ook al maken ze eerst gebruik van een overschakelingperiode waarin men gebruik maakt van de dualboot.
Het implementeren van technologie speelt een grote rol bij het aanleren en aanreiken van middelen om probleemoplossend te denken, samen te werken, kennis te construeren en hierover te communiceren. McGhee, Kozma & SRI International (2003) deden onderzoek naar de rollen van leerkrachten en leerlingen en de invloed van technologie hierop. Zij omschrijven het als volgt:
Provide students with competencies and technological skills that allow them to search for, organize, and analyze information, and communicate and express their ideas in a variety of media forms” (McGhee, et al., 2003).
Vooral de nadruk op de verschillende media vind ik persoonlijk belangrijk. Door het lange gebruik van een besturingssysteem zoals Windows, raak je vast gestaard op eenzelfde ‘window’. De scholen krijgen de taak om leerlingen zo veel mogelijk bij te brengen. Hierbij hoort ook de grote diversiteit aan media en technologie, waarbij ook de nadruk op vrije software zou moeten gelegd worden. Een goede start is een vrij besturingssysteem!


McGhee, R., Kozma, R. & SRI International. (2003). New Teacher and Student Roles in the Technology-Supported Classroom. http://www.edtechcases.info
Vaughan-Nichols, S.J. ). Waarom Linux Mint een waardige vervanger is voor Windows XP. http://www.zdnet.be/nieuws/154704/waarom-linux-mint-een-waardige-vervanger-is-voor-windows-xp/ Geraadpleegd op 14/04/2014.


2 opmerkingen:

  1. Zo had ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken.
    Het is ergens wel een geluk bij een ongeluk. Jammer inderdaad dat Windows de ondersteuning plat legt voor XP en er vele bedrijven/scholen een overgang zullen moeten voorzien. Maar tegelijk is het wel het ideale moment om open source software, zoals Linux, te introduceren en in te burgeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn nog veel andere aspecten verbonden met dit verhaal. Eén belangrijke voor scholen vind ik alvast de kostprijs. Om te beginnen moet je al minder geld steken in licenties (hoewel men zich kan afvragen of de open source community ook niet een vrije gift verdient van scholen die veel kopieën installeren), maar Linux draait vaak ook op oudere hardware die anders met Windows zou afgeschreven zijn. Het is ook veel beter mogelijk om op maat delen van het besturingssysteem wel of niet te installeren en/of te activeren.

    Een nadeel zou dan weer kunnen zijn dat het qua ondersteuning wat moeilijker ligt, maar het blijft ook een self fulfilling prophecy als dat de reden wordt om Linux niet te installeren…

    BeantwoordenVerwijderen