maandag 23 maart 2015

Smartschool als oudercontact planner


Na een rapport of een examenperiode worden de ouders meestal uitgenodigd op een oudercontact. Vaak gebeurd het dat de ouders weinig tijd hebben of ze moeten werken en kunnen hierdoor niet aanwezig zijn. Wanneer ze toch aanwezig zijn, worden ze geconfronteerd met lange wachttijden. In het verleden hebben de scholen hierop proberen in te spelen en werd er vooraf een uur meegedeeld wanneer hun afspraak door zou gaan.

Momenteel zijn de meeste ouders gewend met aan het gebruik van Smartschool. Via smartschool kunnen de ouders het leerproces van hun kind volgen. Sinds kort heeft smartschool er voor gezorgd dat zij het plannen van oudercontacten eenvoudiger kan maken.
De ouders kunnen zelf een afspraak inplannen met de leerkracht die ze wensen te spreken, maar ook leerkrachten kunnen de ouders die ze zeker wensen te spreken inplannen.

Voordelen:

-          De leerlingen kunnen de papieren uitnodiging niet meer achter houden voor hun ouders.
-          De ouders en de leerkrachten kunnen zich beter plannen.
-          Milieu besparend, minder papierwerk.
-          Je kan al een vraag of opmerking vermelden, zodat de andere persoon zich hier al op kan voorbereiden.

Nadelen:

-          Ouders moeten beschikken over computer.
-          De ouders moeten voldoende computer vaardig zijn om een afspraak in te plannen

Reflectie:

We worden meer en meer gevraagd om de technologie te volgen. Via dit systeem van smartschool wordt er verder vooruit gegaan.
Door het niet meer mee te geven van brieven aan de leerlingen, kan er gesproken worden van een tijdswinst. Dit is vooral voor het secretariaat nuttig.
Door dit systeem kunnen zowel ouder als leerkracht snel ingrijpen wanneer er zich een mogelijke probleemsituatie voordoet.
Het is belangrijk voor de leerling zelf, dat er voldoende gecommuniceerd wordt tussen ouders en leerkracht. Dit systeem helpt hierbij.

Referentie:

Oudercontacten via Smartschool: snel, handig en eenvoudig ,2014. Geraadpleegd op 23 maart 2015 via http://www.smartschool.be/2014/03/oudercontacten-via-smartschool/

3 opmerkingen:

 1. Dag Cindy,

  Het gebruik van Smartschool bij het plannen van oudercontacten is inderdaad een goede zaak: het is goedkoper, efficiƫnter en minder belastend voor het milieu.
  Zoals dat met zowat alle technologische innovaties het geval is, is er ook hier een keerzijde. Als het onderwijs sociale ongelijkheid niet wil reproduceren moet ervoor worden uitgekeken dat ouders die onvoldoende digitaal geletterd zijn niet uit de boot vallen.
  De leerkracht zal dus steeds moeten nagaan of alle ouders via Smartschool worden bereikt. Ouders die niet worden bereikt zullen nog steeds met papieren uitnodigingen op de hoogte moeten worden gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Cindy,

  Ik ben helemaal akkoord dat Smartschool efficiƫnt kan werken voor het plannen van oudercontacten, maar zoals Geert al aanhaalde moeten we sociale ongelijkheid zoveel mogelijk mijden. Indien men enkel zou werken via smartschool gaat men er vanuit dat ouders in het bezit zijn van een computer en over voldoende vaardigheden beschikken om met smartschool of andere platformen te werken.
  Communiceren met ouders via dergelijke digitale platformen lijkt me een ideaal aanvullend communicatiemiddel te zijn op de papieren versies.

  Interessant standpunt van "GO! Ouders" hieromtrent is trouwens te lezen via: http://www.go-ouders.be/standpunt-digitalisering-het-onderwijs

  Msg,
  Jikkemien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Geert en Jikkemien,

  Jullie hebben inderdaad gelijk. Het is belangrijk dat iedereen alle informatie kan ontvangen van de school. Zeker ivm een oudercontact, wat toch belangrijk is, zowel voor de relatie leerkracht ouder als de relatie ouder kind.
  Geert, wat je aanhaalt van de ouders die onvoldoende geletterd zijn, is zeer correct. Hier had ik zelf nog niet aan gedacht, maar deze mensen mag men ook niet uit het oog verliezen.

  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen